poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Sernik Madzi G

Sernik ten to dużo wspomnień... pierwszy raz skosztowałam go u mojej bliskiej przyjaciółki z dzieciństwa Magdy G., jej Mama przekazała mi przepis i już tak od kilkunastu lat gości na świątecznym stole, zarówno w zimę, jak i wiosną. Rozpływa się w ustach, jest  łatwy do przygotowania i zawsze zbiera najwyższe noty! Polecam :)

Kruche ciasto - składniki:
1 kostka margaryny
3/4 szklanki cukru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki do pieczenia
3 szklanki mąki

Wszystkie składniki połączyć, wyrobić ciasto, wrzucić do lodówki. W międzyczasie przygotować masę serową.

Ser - składniki:
60 dkg sera białego (przecisnąć przez praskę dwa razy)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
3 całe jajka + 1 żółtko
1 duży budyń waniliowy
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/2 litra mleka

Wszystkie składniki razem zmiksować, następnie dodać zimne surowe mleko. Wymieszać, wlać na blaszkę wyłożoną kruchym ciastem (dno i boki). Piec 45 minut w 180 stopni.

Na koniec ubić pianę z 5 białek, dodać 1/2 szklankę cukru. Dobrze utrzeć, nałożyć na upieczony już sernik (można posypać kruszonką lub pokruszonymi orzechami) włożyć ponownie do piekarnika i piec jeszcze ok 15 minut.

Co Ci jest potrzebne:
  • Praska
  • Mikser
  • Miski 
  • Szklanka 
  • Blaszka: dł 37x szr 26 x gł 8 

 Zdjęcia przy następnej okazji :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz