niedziela, 20 kwietnia 2014

Mój świąteczny keks bananowy

Składniki:
3 ½ szklanki mąki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ½ szklanki cukru
2/3 szklanki oleju
1 cytryna
szczypta soli
4 jajka
4 średnie banany
2 tabliczki gorzkiej czekolady (200g)
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
margaryna do posmarowania blaszki

Olej, cukier, sól i skórkę cytryny ubijać mikserem, aż do rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym jajku i nadal ubijać, aż powstanie puszysta masa.

Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia, po trochu dodawać do masy. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, banany i posiekane orzechy.

Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wąskiej blaszki wyłożonej papierem i posmarowanej margaryną Kasią.



Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 C.



Co Ci jest potrzebne:

  • Blaszka: dł 31 x szr 13 x gł 9 
  • Mikser

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz