czwartek, 3 września 2020

Leszcza ciasto na pizzę

 Składniki:

  • 3 szklanki mąki 
  • Pół kostki drożdży 
  • Olej lub oliwa 2-3 łyżki
  • 2 szklanki wody ciepłej, nie gorącej 
  • Łyżeczka cukru 
  • Szczypta soli 

Najpierw drożdże rozpuścić w kilku łyżkach wody , dodać cukier i odstawić na 10 minut. 

Mąkę przesiać. 

Wyrośnięte drożdże (powinny się potroić) wlać do mąki, w której wcześniej trzeba uformować wgłębienie. Łyżką zagarniać mąkę na zaczyn, mieszając dodawać pozostałą wodę. Wyrobić na stolnicy ugniatając 15 minut. Odstawić na godzinę w misce przykrytej ściereczką. 

Po godzinie wyjąć ciasto i jeszcze raz wyrobić. A potem podzielić na 2-3 części w zależności od wielkości foremek i odstawić na kilka minut (7-10) przykryte ściereczką. 

Blaszkę nasmarować olejem, wyłożyć ciasto i rozciągać. Na ciasto wyłożyć sos i dodatki, a potem piec przez 15-20 minut w 250 stopniach. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz