niedziela, 3 maja 2015

Malutkie muffiny marchewkowe



1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
1 i 1/2 szklanki drobno startej marchewki (3 sztuki)
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju roślinnego
2 duże jajka, w temp. pokojowej
1/4 szklanki maślanki
1 łyżeczka zapachu migdałowego

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
W drugiej misce wymieszać startą marchew, cukier, olej, jajka, maślankę i zapach. Wymieszać za pomocą łopatki. Następnie powoli dosypywać mąkę, nadal mieszając łopatką, aż wszystkie składniki się połączą.
Gotową masę rozdzielić pomiędzy papilotki, napełniając je do 2/3 wysokości. Piec 20-25 minut na złotobrązowy kolor. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Krem śmietankowy

270 g serka śmietankowego, tzw. cream cheese
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka zapachu migdałowego
3 łyżki miodu
skórka z cytryny

Mikserem ubić masło na puch. Dodać serek, zapach oraz miód i zmiksować wszystko na gładki krem.Za pomocą szprycy lub po prostu łyżeczką nałożyć krem na wierzch babeczek. Schować do lodówki.

Mięta :) do dekoracji, ale też do smaku. Muffiny posmarowane kremem, posypane marchewką i przystrojone listkiem mięty smakują najlepiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz