sobota, 28 czerwca 2014

Pulpeciki z marchewką i ryżem


500 g mięsa mielonego z indyka
350 g marchewki
100 g ryżu
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
2 jajka
2 pęczki pietruszki
sól i pieprz do smaku
***109 kalorii w 100 g***

Wstaw ryż, w czasie gdy się gotuje obierz marchewki i zetrzyj na tarce, następnie cebulę. Do marchewki i cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną pietruszkę jajka, mięso i mąkę. Gdy ryż ostygnie również dodaj do masy i wyrób pulpeciki. Wrzucaj je na wrzątek, od wypłynięcia gotuj około 10 minut.

Sos pomidorowy

2 puszki krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu
2 łyżeczki cukru
1 średnia cebula
5 ząbków czosnku
łyżka oliwy
garść świeżej bazylii
sól i pieprz do smaku
***41 kalorii w 100 g***

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pomidory, koncentrat, przyprawy i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Jak sos zgęstnieje dodać porwaną bazylię, wymieszać, odstawić.

Ja lubię podawać pulpeciki na penne z sosem pomidorowym, można je też podać z sałatką z marchwi, selera naciowego z odrobiną oliwy z oliwek.

Porcja ze zdjęcia - 98 g penne, 250 g sos i 221 g pulpeciki - to 683 kalorie.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz