200 g makaronu z fasoli mung
2 łyżki oleju do smażenia
3 łyżki orzeszków nerkowca (posiekać)
4 ząbki czosnku
400 g pokrojonej w kostkę piersi kurczaka
pół pokrojonej w paseczki papryki zielonej, czerwonej i żółtej lub białej
około 10 pieczarek pokrojonych w ćwiartki
3 cebulki dymki z połową części zielonej
5 różyczek (ok 150 g) brokuła podzielonych na małe części
2 marchewki pokrojone w plasterki
2 łyżki sosu ostrygowego
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka cukru
1 łyżka przyprawy warzywnej
3 (2+1) łyżki rosołu z kurczaka
1 łyżka mąki
W woku podgrzej olej, dodaj orzeszki nerkowca, smaż minutę a potem dodaj czosnek i kurczaka. Całość podsmażaj 4 minuty (do czasu kiedy kurczak ładnie się zarumieni, a orzeszki nie spalą :)), potem dodaj wszystkie warzywa i smaż kolejną minutę, cały czas mieszając.
Sos ostrygowy, sojowy, cukier, przyprawę warzywną wymieszaj z dwiema łyżkami rosołu i wlej do woka. Wymieszaj. Po ok. 3 minutach dodaj mąkę rozdrobnioną z łyżką rosołu, doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
Makaron zalej wrzącą wodą, po 3 minutach odsącz i dodaj do warzyw i kurczaka. Wymieszaj.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz